maandag 31 oktober 2016

Vleesvervangers op een rij

Eén van mijn beste vriendinnen is vegetarisch. Ik proefde af en toe al eens iets bij haar, maar ik ken eigenlijk weinig verschillende vleesvervangers. Daarom zet ik er vandaag een paar op een rij.

Quorn
Quorn is gemaakt van een schimmeleiwit dat behoort tot de familie van de paddenstoelen. Omdat het weinig ijzer bevat is het geen volwaardige vleesvervanger.

Seitan
Deze vleesvervanger wordt soms tarwebiefstuk genoemd omdat het een mengeling van tarwe en water is. Seitan heeft een sponzige structuur en wordt in verschillende dingen verwerkt. Zo heb je broodbeleg, worstjes, burgers, gehakt,...

Tofu en tempeh
Zowel tofu als tempeh bestaan uit sojabonen. Tofu is eerder neutraal van smaak, tempeh is dan weer lichtzuur. Tofu kun je zowel gebakken als rauw eten.

Lopino
Lopino wordt gemaakt met het zaad van de lupineplant. Het lijkt wat op tofu, maar is droger en kruimeliger van structuur.

Falafel
Dit zijn gestampte kikkererwten of tuinbonen waar kruiden aan toegevoegd worden. 



Vleesvervangers zijn een prima alternatief want ze bevatten dezelfde voedingsstoffen als vlees, zoals eiwitten en ijzer. Soms wordt er nog extra ijzer en vitamine B12 toegevoegd. Er valt ook het een en ander over vet te vertellen. Vleesvervangers bevatten vaak meer vet dan vlees, maar een pak minder verzadigde vetten. Er zijn ook voedingsvezels in vleesvervangers aanwezig wat je uiteraard in een biefstuk en konsoorten niet vindt. Daarnaast vind je er ook zout in, wat niet zo gezond is. Heel af en toe zelfs eiwit of kaas (wat ik zelf nogal vreemd vind).


Bron:
* https://www.voedingswaardetabel.nl/nieuws/6/vleesvervangers-een-alternatief-voor-vlees/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten