donderdag 24 januari 2019

Planetoïden- of asteroïdengordel

Ik had al een paar keer over een asteroïdengordel gehoord, maar blijkbaar wordt deze ook wel een planetoïdengordel genoemd. Het is een gebied in ons zonnestelsel dat zich tussen de planeten Mars en Jupiter bevindt. In deze regio bevinden zich het meeste planetoïden die in een baan rond de zon draaien. De planetoïdengordel kreeg in het verleden ook vaak de benaming hoofdgordel aangezien dit de grootste gordel met planetoïden in ons zonnestelsel is.

Wil je meer over dit ruimteverschijnsel lezen? Kijk dan zeker eens op deze site.


Planetoïden zijn stenige brokstukken. Deze brokstukken worden asteroïden of planetoïden genoemd. Er zijn er ook enkele die buiten de baan van Jupiter of binnen de baan van Mars komen. Deze brokstukken komen af en toe zelfs vrij dicht bij de aarde.

De planetoïden zijn waarschijnlijk overblijfselen van mislukte planeetvorming. Als bij de vorming van een ster de wervelende gasbol zich samentrekt, laat die een platte schijf achter. In die platte schijf kunnen er plaatselijk samenklonteringen voorkomen, zodat uiteindelijk hopen stof en brokstukken achterblijven. Deze botsen en smelten samen, waardoor ze groter worden en nieuwe brokstukken blijven aantrekken. Uiteindelijk ontstaat hieruit een planeet. Bij de planetoïden is er hier iets mis gelopen. Door de aantrekkingskracht van Jupiter, die al gedeeltelijk gevormd was, konden de brokstukken tussen Mars en Jupiter niet samensmelten tot één planeet, maar bleven het losse brokstukken. Omdat de asteroïden nooit in een planeet zijn opgegaan, zijn dit zowat de oudste voorwerpen in het zonnestelsel.

Bron:
* http://users.telenet.be/kosmonet/astronomie/asteroide.html

1 opmerking:

  1. Gietje als ik moet verifiëren dat ik geen robot ben (ik heb juist een conversatie gevoerd met Cleverbot ) vind je ook niet dat het rare tijden zijn?

    BeantwoordenVerwijderen