vrijdag 26 december 2014

Boerenoorlogen in Zuid-Afrika

Tussen 1880 en 1902 werden er in Zuid-Afrika twee Boerenoorlogen uitgevochten tussen de Boeren en de Britten.

De eerste Boerenoorlog wordt ook wel de Eerste Vrijheidsoorlog genoemd en werd uitgevochten in 1880 en 1881. De plaatselijke Zuid-Afrikanen of Boeren vochten tegen het Britse Rijk omdat ze onafhankelijk wilden worden.

De strijd ging later verder in een tweede Boerenoorlog. Deze twist kreeg nog verschillende andere namen: Tweede Vrijheidsoorlog, Zuid-Afrikaanse Oorlog of Anglo-Boerenoorlog. Hierbij vochten de Boeren of Zuid-Afrikanen tegen het leger van het Britse rijk. De plaatselijke bevolking gebruikte guerrillatechnieken, de Britten de techniek van de verschroeide aarde. Wie nu precies de overwinnaar was, is niet echt duidelijk. Verschillende bronnen spreken elkaar tegen. Wel is zeker dat er een Slag aan de Spionkop was. Daar zouden de Boeren het Britse leger verslagen hebben.


Ook concentratiekampen werden door de Britten tijdens deze Boerenoorlog ingevoerd. Zo stierven er heel wat Boeren waardoor hun leger steeds kleiner werd.

Om de problematiek in die tijd beter te begrijpen, is het ook wel handig om te weten dat in die tijd Zuid-Afrika uit vier provincies bestond. Dat waren Transvaal, Oranje Vrijstaat, Natal en Kaap Kolonie. Die hadden geen zin meer in de supervisie van de Britten en streden daarom voor onafhankelijkheid. Na de twee Boerenoorlogen kregen ze meer mogelijkheden tot zelfbestuur, maar er was zeker geen sprake van volledige onafhankelijkheid.


Wens je nog meer te weten te komen over dit stukje geschiedenis van Zuid-Afrika? Neem dan zeker eens een kijkje op de volgende site.


Bronnen:
* wikipedia.org
* Encyclopedie van de 20ste eeuw (Het Laatste Nieuws)
* http://www.geheugenvannederland.nl/?/indonesie_onafhankelijk_-_fotos_1947-1953/items/ZAH01:100000291/&p=30&i=11&t=600&st=Anglo-Boerenoorlog%20(1899-1902)&sc=(subject%20all%20(Anglo-Boerenoorlog%20%20AND%20(1899-1902)))/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten