woensdag 9 november 2016

Vijf kooktermen met een C

Ik deelde hier een paar weken terug al eens een aantal kooktermen met een B en vandaag is letter C aan de beurt.

Canneleren
Met behulp van een canneleermes groefjes maken in de oppervlakte van een vrucht of groente. Bijvoorbeeld bij zeste van sinaasappel.

Er bestaan verschillende soorten canneleermessen...



Chemiseren
Is het aanbrengen van een dunne laag ijs of gelei. Het gaat het verkleuren en uitdrogen van het product tegen.


Chiffonade
Het in dunne linten snijden van bijvoorbeeld sla, door de bladeren eerst op te rollen.

Chinois
Dit is een puntige metalen zeef.

Clarificeren
Het helder maken van bijvoorbeeld boter door er bijvoorbeeld eiwit door te roeren.
(Er bestaat wel geen eenduidigheid over deze term én je vindt er eigenlijk niet zo veel over terug.)



Bron:
* http://www.mijnverstand.be/v2/leren/data/detail.php?id=24
* https://kookrecepten.wordpress.com/essentieel/keukengerei/messen/canneleermesje/
* http://passie.horeca.nl/content/16609/Chemiseren_van_producten.html
* https://www.habitas-online.nl/rvs-zeef-18cm-masterclass.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten