zaterdag 9 maart 2019

De chimpansee

Vorige zaterdag had ik het voor de eerste keer hier op Gietjes Weetjes over primaten. Zo raakte ik ook even een onderverdeling - namelijk de mensapen - aan bij dit onderwerp. Naast de gibbons, orang-oetans en gorilla's zijn chimpansees ook mensapen. Over deze soort mensaap wil ik het vandaag wat uitgebreider hebben. Ze zijn namelijk onze nauwste verwant!

Bron: https://www.artis.nl/nl/ontdek/collectie/chimpansee/

De chimpansee bewoont de bossen en savannen van Centraal-Afrika. Chimpansees zijn heel intelligente en sociale dieren. Ze leven in groepen tot 60 dieren met een ingewikkelde, constant veranderende hiërarchie. Het grootste deel van hun tijd brengen ze op de grond door, maar elke avond bouwen ze een slaapnest dat zich tot 30 meter boven de grond kan bevinden.

Chimpansees zoeken in elkaars vacht naar luizen. Dat vlooien is een belangrijke, sociale activiteit die de familie- en vriendschapsbanden nauwer aanhaalt. Jonge chimpansees spelen heel veel met elkaar. Ze worstelen, achtervolgen elkaar en slingeren door de bomen. Al spelend leren de jonge chimpansees hoe hun maatschappij in elkaar steekt en hoe ze in het bos kunnen overleven. Chimpansees blijven bij hun moeder tot ze volwassen zijn, dit wil zeggen tot ongeveer 13 jaar. De oudere jongen helpen de jongere broers en zussen te verzorgen.

Deze soort mensaap eet vooral plantaardig voedsel zoals bladeren, bloemen en vruchten, bijvoorbeeld wilde vijgen. Ze jagen ook op andere dieren zoals kleine antilopen en penseelzwijnen. De rode franjeaap doodt zelfs andere primaten. Enkele chimpansees jagen de prooi naar de andere die de vluchtroute hebben afgezet.

Bron: http://www.naturepix.nl/Gambia/grotefoto.php?foto=2153

De chimpansee wordt aangezien als de meest intelligente primaat na de mens. Hij kan eenvoudige gebarentaal leren begrijpen en hij kan werktuigen maken. Met lange twijgen haalt hij termieten uit hun nest, een pak bladeren dient als een spons om water uit een holle boom te halen en hij gebruikt stenen om noten te kraken. Hij heeft zelfs geleerd stokken en stenen als wapens te gebruiken tegen rivalen en vijanden.

Chimpansees hebben een lichaamstaal ontwikkeld die rijk is aan mimiek. Gecombineerd met geluiden kunnen ze zo allerlei emoties uitdrukken. Nieuwsgierigheid, ongerustheid of norsheid worden uitgedrukt door een pruillip te trekken. Boosheid wordt uitgedrukt door de tanden te laten zien. Dat dient als waarschuwing voor rivalen.

Bron: https://safritop.com/themas/chimpansee/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten