vrijdag 22 maart 2019

Nog wat weetjes over Antarctica

Ik schreef hier al een paar keer iets over Antarctica, maar de voorbije weken las ik een kinderencyclopedie en ik ontdekte nog heel wat meer over dit werelddeel.

Antarctica is bijna volledig met een enorme ijskap bedekt. Op sommige plaatsen is die 4,8 km dik. Het bevat 90 procent van het ijs op aarde en 80 procent van al het zoet water in de wereld. De enorme ijsplateaus van Ronne en Ross zijn ontstaan op de punten waar de ijskap over de oceaan uitsteekt.

Stromingen zorgen ervoor dat reusachtige blokken ijs afbreken die tot 200 km lang kunnen zijn. Die gigantische ijsbergen drijven naar het noorden, vallen langzaam in stukken uiteen en smelten. Alleen het bovenste derde van een ijsberg steekt boven het wateroppervlak uit.

Antarctica telt vulcanische gebieden. Een actieve vulkaan, de Mount Erebus, ligt op Ross-eiland aan de rand van het Ross-ijsplateau. Hij maakt deel uit van het Transantarctisch gebergte, een gebergte met pieken tot 4750 m.

Bron: https://www.nationalgeographic.com/magazine/2012/07/mount-erebus/

Het Transantarctisch gebergte verdeelt het continent Antarctica in Groot- en Klein-Antarctica. Hoewel het land zelf niet hooggelegen is, zorgt de dikte van de ijskap ervoor dat Antarctica, met een gemiddelde hoogte van 2100 m, het hoogste continent is. De ijskap is ontstaan door de opeenstapeling van sneeuw in de voorbije 100.000 jaar.

Cruiseschepen brengen elk jaar zo'n 9000 mensen mee om de fauna van Antarctica te bewonderen. Op King George is er nu ook een hotel. Toeristen die zich op het ijs wagen, moeten geïsoleerde kleren dragen en zetten een bril op om de ogen te beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten