zondag 3 maart 2019

Primaten of de eersten

Primaten worden in het Engels primates genoemd en dat betekent zoveel als eersten. Onder deze groep zoogdieren verstaan we halfapen, apen en mensapen. Wij vallen onder de die laatste groep, de mensapen. Deze hebben geen staart en zijn veel intelligenter dan de andere soorten primaten.

Niet alleen de mens hoort bij de groep mensapen, ook de gibbon, orang-oetan, gorilla en chimpansee. Ze hebben een groot brein en worden bij de hogere primaten gerekend. De halfapen of lagere primaten zijn minder intelligent. Tot deze groep behoren de lori's, spookdiertjes, maki's, galago's en de potto (zie foto).

Bron: http://diertjevandedag.classy.be/zoogdieren/primaten/halfapen/loriachtigen/potto.htm

Apen en andere primaten hebben een groot brein en zijn snelle verstaanders. Hun ogen kijken naar voren en ze hebben sterke vingers. De vingers en tenen hebben meestal platte nagels. De meeste primaten hebben een opponeerbare duim die tegen de toppen van de andere vingers kan drukken en voorwerpen kan hanteren. Sommige hebben ook een opponeerbare grote teen. Sommige primaten hebben ook een grijpstaart.

Weet je niet wat opponeerbaar is? Lees dan zeker even dit blogpostje...
Opponeerbaar









Geen opmerkingen:

Een reactie posten