dinsdag 17 januari 2017

De Olympische vlag

Dat de Olympische vlag uit vijf ringen bestaat, dat weet iedereen. Maar weet je ook welk kleur waar staat? Ik wist dat dus niet en dat was wel een vraag op de jaarlijkse schoolquiz. Meer dan tijd dus om dit hier even te delen.

Voor de mensen die kleurenblind zijn:
blauw - zwart - rood
geel - groen

Andere weetjes over de vlag

De kleuren staan nu al vast, maar waar komen de kleuren vandaan, wie bedacht het concept van de vlag en hoe lang bestaat het beeld van de ringen al?

* De vlag werd in 1914 geïntroduceerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Door de Eerste Wereldoorlog werd ze echter pas in 1920 officieel in gebruik genomen. Dit was op de Olympische Spelen in Antwerpen.

* Het logo met de vijf ringen is een ontwerp van de Fransman Pierre de Coubertin. Hij was trouwens ook de oprichter van IOC.

* Elk van de kleuren (blauw, zwart, rood, geel, groen en wit van de achtergrond) is te zien in de nationale vlaggen van de landen die destijds meededen aan de Olympische Spelen en eigenlijk ook gewoon in de vlaggen van alle landen tout court.  Het heeft dus niets te maken met de vijf werelddelen zoals ik het ooit van iemand te horen kreeg. 

* Pierre de Coubertin won ook ooit goud op de Olympische Spelen, voor literatuur. Tot 1948 was er immers een kunstcompetitie op de Spelen!


Bron:
* http://www.froot.nl/posttype/froot/de-olympische-vlag-is-100-jaar/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten