donderdag 19 januari 2017

Derde Belgische koning

De koningen moesten we bij ons op school al van kleins af uit het hoofd kennen en ik heb dan ook geen moeite om ze allemaal op een rij te zetten. Maar wat weet ik nu precies over deze mannen? Ik sta vandaag even stil bij Albert I van België.

* Albert heette voluit Albert Leopold Clemens Marie Meinrad.
* Hij werd in Brussel op 8 april 1875 geboren en hij stierf in Marche-les-Dames op 17 februari 1934.
* Hij was het vijfde kind van Prins Filips, graaf van Vlaanderen en van prinses Maria van Hohenzollern-Sigmaringen. Prins Filips was de broer van koning Leopold II.
* Hoe kwam hij aan de macht? Kroonprins Leopold, prins Filips en broer Boudewijn overleden waardoor Albert troonopvolger werd.
* Adellijke familie: oom Carol - koning van Roemenië, tante Stephanie - koningin van Portugal, tante Charlotte - keizerin van Mexico, overgrootvader Lodewijk Philips van Orléans - koning der Fransen, nicht Stéphanie van België kroonprinses van Oostenrijk-Hongarije.
* Albert was prins van België, hertog van Saksen en prins van Saksen-Coburg-Gotha.
* Albert trouwde in 1900 met hertogin Elisabeth. Ze kregen drie kinderen: Leopold (die later koning Leopold III werd), Karel en Marie-José. Karel werd later prins-regent, Marie-José werd koningin van Italië.


* Hij was koning van 23 december 1909 tot 17 februari 1934.
* Albert I kreeg een standbeeld in Nieuwpoort omdat hij tijdens Wereldoorlog I in de buurt van de loopgraven bleef. De regering leefde in ballingschap in Le Havre, maar Albert I verbleef in een villa in De Panne.


* Albert I stierf in 1934 in Marche-les-Dames. Het is nooit helemaal duidelijk geweest wat zijn doodsoorzaak was. Viel hij - als begenadigd klimmer - van de rots of werd zijn lichaam daar gewoon neergelegd? Het is een vraag dat tot op vandaag eigenlijk onbeantwoord blijft.


Bron: 
* http://www.videoreportages.be/gallery/67_nieuwpoort/0_nieuwpoort--koning-albert-i-monument/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten