zondag 24 februari 2019

De Amerikaanse Revolutie

De Franse Revolutie passeerde ettelijke keren de geschiedenislessen in mijn middelbare schooltijd, maar over de Amerikaanse Revolutie weet ik betrekkelijk weinig. Daarom wil ik er hier vandaag wat meer over vertellen. Dan blijft het beter in mijn geheugen hangen of dat hoop ik toch tenminste ;).

In 1783 werd een nieuwe natie geboren: de Verenigde Staten van Amerika. De strijd voor onafhankelijkheid die hieraan voorafging, wordt de Amerikaanse Revolutie genoemd. Het begon in 1775 toen 13 Amerikaanse kolonies hun krachten bundelden in een oorlog tegen Groot-Brittannië, dat de kolonies bestuurde en hoge belastingen oplegde. De kolonisten, die in het Britse parlement niet werden vertegenwoordigd, verzetten zich tegen die belastingen. Zij vormden een Continentaal Congres om met Groot-Brittannië te onderhandelen. Toen dit niets opleverde, brak een oorlog uit. De strijd duurde maar liefst zes jaar, al verklaarden de Amerikanen zich al onafhankelijk in 1776. De Britten gaven zich over in 1781 en erkenden de onafhankelijkheid twee jaar later.

De kolonisten hadden hun eigen belastingen, maar toen Groot-Brittannië in 1765 een zegelbelasting hief op alle officiële documenten, brak er al protest uit. De kolonisten weigerden nog langer Britse producten te kopen. Groot-Brittannië schafte later de 'stamp tax' af, maar hief dan weer belastingen op glas en thee. In de haven van Boston gooiden opstandelingen de kostbare lading van theeschepen overboord. Dit gegeven ging de geschiedenisboeken als 'Boston Tea Party' in waarbij Amerikanen  als Mohawks verkleed waren.


In april 1775 begon de oorlog met schermutselingen bij Lexington en Concord. Amerikaanse patriotten dreven de Britten uit Lexington. Bij hun aftocht werden de Britten beschoten. Paul Revere reed op de nacht van 18 april 1775 door Massachusetts om te melden dat de Britten in aantocht waren. Hij hoorde bij de anti-Britse 'Sons of Liberty'.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Revere

Als plantagebezitter uit Virginia woonde Thomas Jefferson het Continentaal Congres van 1775 bij. Hij stelde de 'Declaration of Independence' (onafhankelijkheidsverklaring) op, hervormde de wetgeving van de staat waar hij geboren werd en ondernam diplomatieke missies naar Europa. In 1801 werd hij trouwens de derde president van de VS.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Jefferson

George Washington was de opperbevelhebber van het koloniale leger. Hij was een charismatisch generaal, die het moreel van zijn troepen hoog wist te houden ondanks de vele nederlagen in het begin van de oorlog. Toen Frankrijk en Spanje de zijde van de kolonisten kozen, was de zege verzekerd. Na de oorlog werd hij ook verkozen als eerste president van Amerika.

Bron: https://www.britannica.com/biography/George-Washington


Op 4 juli 1776 ondertekenden de 13 kolonies de Onafhankelijkheidsverklaring. Het document verklaarde dat alle mensen gelijk zijn en het geloof in vrijheid en geluk dat erin werd uitgedrukt, zou later de Franse Revolutie inspireren.

De oorlog duurde in totaal zes jaar. Het leiderschap van Washington was vitaal voor de Amerikaanse overwinning. Hij leidde zijn troepen naar overwinningen in Brandywine (1777) en Yorktown (1781). De Britse troepen hadden een goede opleiding maar werden slecht geleid. Hun bevelen kwamen van ver. De Amerikanen waren minder goed opgeleid maar ze kenden eht terrein en hadden beklame lediers.

De gevechten duurden tot in 1781, toen de kolonisten erin slaagden om de Britten af te snijden van hun bevoorrading in Yorktown. Ze gaven zich over op 19 oktober. Twee jaar later was de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika een feit.

Na de Revolutie vormden de 13 Britse kolonies de eerste 13 Verenigde Staten van Amerika: New Hampshire, Massachusetts, New York, Pennsylvanië, Virginia, Noord-Carolina, Zuid-Carolina, Georgia, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware en Maryland.

1 opmerking: