vrijdag 15 februari 2019

De structuur van de aarde

Als je de structuur van de aarde aan kinderen wil uitleggen, dan kun je dat het beste aan de hand van de vergelijking met een ei. Net als dit product van de kip heeft de aarde een dooier, eiwit en een schaal. De dooier is de aardkern en bestaat uit metaal, het eiwit is de aardmantel die uit zachte gesteenten bestaat en de schaal noemen we de aardkorst. Deze bestaat uit harde gesteenten.

De aardkorst (of de schaal) bestaat uit verschillende tektonische platen. Dit zijn stenen platen die elkaar op verschillende plaatsen wat overlappen. Deze platen verschillen ook in dikte. Onder de oceaan is de korst 6 tot 11 kilometer dik, onder bergketens wel tot 70 kilometer dik.

De grens tussen de aardkorst en de aardmantel wordt Moho genoemd, waarover later deze week nog wat meer!

De aardmantel is de gedeeltelijk gesmolten laag tussen de kern en de aardkorst. Ze gaat tot 2900 kilometer diepte en bestaat grotendeels uit het gesteente peridotiet.

De grens tussen de mantel en de kern wordt Gutenbergdiscontinuïteit genoemd, waarover later deze week ook nog wat meer!

De kern van de aarde wordt nog eens opgesplitst in twee delen: de buiten- en de binnenkern. De buitenkern gaat tot 4900 kilometer diep en bestaat uit gesmolten ijzer en nikkel. Daarnaast ook uit magnetische metalen die instaan voor het magnetisch veld van de aarde. De binnenkern bestaat, net als de buitenkern, uit ijzer en nikkel. De temperatuur kan er oplopen tot 3700° C, maar het metaal smelt niet omdat de druk er te groot is.

Bron: https://leerjaar1-natuurrampen.jouwweb.nl/onderwerp-1-opbouw-van-de-aarde/opdracht-1-opbouw-van-de-aarde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten