woensdag 16 januari 2019

Ernest Claes, een vriend van Felix Timmermans

Een tijdje terug schreef ik op Gietjes Weetjes al iets over Felix Timmermans. Deze blogpost gemist? Kijk dan snel even achter deze link: Felix Timmermans en zijn Pallieter.

Na het schrijven van dit korte bericht kwam ik te weten dat Ernest Claes een vriend van Timmermans was. Ze waren beiden bekende schrijvers en leefden in dezelfde periode. Claes werd in 1885 geboren als Andreas Ernestus Josephus Claes en stierf in 1968. Hij ligt begraven bij de Abdij van Averbode, waar hij als jonge knaap nog had gewerkt.

Ernest Claes is vooral beroemd geworden door zijn boek De Witte (1920) en schreef ook onder het pseudoniem G. van Hasselt. De Witte werd twee keer verfilmd. De eerste keer was dat in 1934. Het was meteen ook de eerste Vlaamse langspeelfilm met geluid. In 1980 volgde er een remake door Robbe De Hert (onder de titel van De Witte van Sichem). Jaren later werd er zelfs een musical van gemaakt. Velen onder ons kennen wellicht de films of musical niet, maar wel de serie 'Wij, Heren van Zichem' dat in 2004 op de VRT werd uitgezonden.


Bron: https://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=clae004

Geen opmerkingen:

Een reactie posten